Giardia, o boala care afecteaza tractul digestiv (stomacul si intestinele), este cauzata de un parazit microscopic numit Giardia lamblia. Parazitul se lipeste de intestinele subtiri ale omului si influenteaza negativ absorbtia de grasimi si carbohidrati din hrana digerata. Tu stii sa recunosti simptomele giardiei?
Giardia este una dintre principalele cauze ale diareii si se propaga prin apa contaminata. Poate supravietui, in general, clorului folosit la purificarea apei potabile si rezista cel putin doua luni in apa rece. Chiar si 10 paraziti microscopici care se gasesc intr-un pahar cu apa pot provoca o infectie serioasa la om.
Copiii mici sunt mai sensibili la giardia decat adultii, ceea ce ii face pe medici sa creada ca in timp dezvoltam imunitate in fata acestui parazit. Insa nu este un lucru neobisnuit ca o familie intreaga sa aiba giardia si unii dintre membrii ei sa aiba diaree, altii sa aiba crampe abdominale, iar altii absolut niciun simptom.
Semne si simptome
Mai mult de doua treimi dintre persoanele infectate cu giardia nu manifesta niciun simptom, chiar daca parazitul este prezent in intestinele lor.
Atunci cand parazitul isi arata prezenta, simptomele incep cu diaree severa, apoasa, fara sange sau mucus. Giardia afecteaza capacitatea organismului de a absorbi grasimile, astfel ca diareea contine grasimile neabsorbite din mancare. Asta explica faptul ca diareea pluteste, este lucioasa si urat mirositoare.
Alte simptome:
– crampe abdominale;
– gaze intestinale;
– balonare de la gazele intestinale;
– apetit scazut;
– greata si voma;
– febra, dar nu foarte mare.
Aceste simptome pot dura 5 pana la 7 zile sau chiar mai mult. Daca dureaza mai mult, copilul pierde in greutate sau arata alte semne ca nu se hraneste suficient. Uneori, dupa simptomele acute (pe termen scurt) ale giardiei, boala se cronicizeaza. Simptomele formei cronice ale giardiei:
– perioade cu gaze intestinale;
– dureri abdominale deasupra buricului;
– burta moale si diaree.
Prevenire
Iata cateva metode prin care iti poti proteja familia:
1. Foloseste apa doar din surse autorizate si testate.
2. Ia apa imbuteliata atunci cand mergi in excursii si nu consuma apa de izvor.
3. Spala bine fructele si legumele.
4. Spala-te bine pe maini atunci cand gatesti.
5. Incurajeaza-ti copiii sa se spele pe maini de fiecare data cand merg la toaleta, mai ales inainte de masa. Daca un membru al familiei are giardia, spala-te pe maini de fiecare data cand intri in contact cu el.
6. Pune-i pe copii sa se spele bine pe maini cand baga mana in acvarii, posibile surse de giardia.
7. Daca ai fantana, testeaza apa regulat.
Este discutabil daca bebelusii care poarta scutece ar trebui sa intre in piscine publice sau nu. Cu siguranta nu ar trebui daca au diaree sau scaun moale.
Cat este de contagioasa
Oamenii si animalele (in special cainii si castorii) care au giardia pot transmite parazitul prin scaun. Acesta poate contamina sursele de apa, izvoarele si piscinele publice. Alimentele spalate cu apa contaminata pot fi si ele sursa de infectare.
In centrele de ingrijire a copiilor sau in orice alt loc unde se strang mai multi oameni, giardia se poate transmite usor de la o persoana la alta. Acasa, un caine infectat care are diaree poate transmite parazitul celor care il ingrijesc.
Diagnostic
Medicii confirma diagnosticul de giardia dupa testarea in laborator a probelor de scaun. Poate fi nevoie de mai multe probe pentru a depista parazitii. Tocmai din acest motiv, medicul poate recomanda testul ELISA – tehnica de dozare enzimatica a sangelui, permitand detectarea imunoglobulinelor indreptate impotriva unui agent bacterian sau viral.
Mai rar, medicii pot pune diagnosticul dupa ce analizeaza aspectul intestinului subtire cu ajutorul endoscopului si iau probe pentru laborator. Asta se intampla in cazuri extreme, cand cauza diareii nu poate fi gasita.
Tratament
Giardia se trateaza cu medicamente care omoara parazitul. Tratamentul dureaza 5 pana la 7 zile, iar leacul este lichid. Unele medicamente au efecte adverse, dar medicul iti va spune la ce sa fii atenta.
Daca micutul tau are giardia si doctorul i-a prescris un medicament, ai grija sa ii dai toate dozele la timp, conform instructiunilor. Asta il va ajuta sa se recupereze mai repede si vor muri toti parazitii care risca sa infecteze toata familia. Retine, este foarte important ca toti sa se spele cat mai des pe maini, mai ales dupa folosirea toaletei si inainte de masa.
Un copil care are diaree din cauza giardiei se poate deshidrata. Asigura-te ca piticul bea suficiente lichide, dar nu sucuri care elimina si mai rapid apa din organism.
Intreaba medicul daca este bine sa ii dai copilului pastile pentru diaree sau crampe, intrucat acestea pot masca simptomele sau pot afecta tratamentul.
Durata
Perioada de incubare a giardiei este de 1 pana la 3 saptamani de la expunere. In majoritatea cazurilor, cu ajutorul tratamentului de 5 – 7 zile, copiii isi revin in maximum o saptamana. Medicamentele reduc si perioada in care sunt contagiosi. Fara tratament, simptomele pot dura pana la 6 saptamani sau chiar mai mult.
Suna imediat la medic daca observi la copil ca:
– are diaree abundenta, asociata cu febra si/ sau dureri abdominale;
– are scaun cu sange;
– ocazional, are episoade diareice de cateva zile si pofta scazuta de mancare, asociate cu scaderea in greutate.
Categorie: Sanatate | Data publicarii: 2017-02-02 | Autor: Mamici Smart
Lasa un comentariu